❤ Στηρίζω κι Εγώ την Προστασία και Συντήρηση του Ψηφιδωτού της Συναγωγής της Αίγινας

 

Ελάτε να συνεργαστούμε για την προστασία του ψηφιδωτού της συναγωγής της Αίγινας! Υβέτ Ναχμία-Μεσσίνα

Σας προσκαλώ να πάρετε μέρος σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διατήρηση των μνημείων μας για τις επόμενες γενιές:

Να διατηρήσουμε το ψηφιδωτό της συναγωγής στην Αίγινα και να προβάλουμε την ιστορία του.

Εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει μια καμπάνια που μεταξύ άλλων στοχεύει στο να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους πόρους για τη συντήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου της συναγωγής, την προστασία του με νέο στέγαστρο και την ανάδειξή του με νέες επιγραφές για την ιστορία και αρχιτεκτονική του. Το έργο εκπονείται σε συντονισμό με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων.

Συνεργάτης μου ο Ηλίας – Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, αρχιτέκτονας απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Yale και με διδακτορικό πάνω στην Ιστορία και την Αρχιτεκτονική των Συναγωγών της Ελλάδας απο το ΕΜΠ.

Εγχειρήματα σαν αυτό δεν είναι κάτι νέο για μας: Ο Ηλίας, μαζί με τους συνεργάτες του, ήταν ο αρχιτέκτονας επικεφαλής της αναπαλαίωσης των συναγωγών  Μοναστηριωτών και Γιαντ Λεζικαρόν στη Θεσσαλονίκη και του έργου επισκευής της συναγωγής Τρικάλων. Μαζί και σε συνεργασία με ένα επιτελείο φίλων και συνεργατών, δημιουργήσαμε στο μοσάβ Τσουρ Μωσέ που ιδρύθηκε από Έλληνες τη δεκαετία του 1930 στο Ισραήλ το πάρκο φιλίας ‘Αθήνα 2004’, το οποίο πραγματοποιήθηκε και αυτό από δωρεές φορέων και ιδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο της συναγωγής στην Αίγινα έχει την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ βρισκόμαστε σε επικοινωνία με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη συμμετοχή τους στο έργο.

Την οικονομική διαχείριση και διεκπεραίωση του έργου έχει αναλάβει η ΜΚΟ ECOWEEK, που ιδρύσαμε στην Αίγινα το 2005 με σκοπό την προώθηση των αρχών της αειφορίας και με δραστηριότητα σε 17 χώρες.

Η διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αίγινας, προάγει τον πολυ-πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού, και συμβάλει θετικά στον τουρισμό. Αυτό συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην προώθηση της αειφορίας στον νησί.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης και επισκευής του ψηφιδωτού από την Εφορεία και το σχεδιασμό στεγάστρου για την προστασία του ψηφιδωτού από τη φθορά. Επιπλέον, περιλαμβάνει επεξηγηματική επιγραφή με την ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στο νησί και καθίσματα γύρω από το ψηφιδωτό που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να παραμένουν περισσότερο χρόνο στο χώρο.

Σας προτρέπουμε να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία! Όλοι μαζί μπορούμε!

Εκδήλωση fund-raising για το ψηφιδωτό θα πραγματοποιηθεί στην Αίγινα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2019. Στην εκδήλωση θα γίνουν και τα εγκαίνια έκθεσης της πρότασης και της ιστορίας της συναγωγής που θα διαρκέσει για 2 εβδομάδες. Η εκδήλωση στοχεύει στο να γίνει γνωστό το έργο και η ιστορία της συναγωγής και να συγκεντρωθούν πόροι για την επιτυχή πραγματοποίηση του έργου. Ελπίζουμε να σας έχουμε κοντά μας στην εκδήλωση!

Απόδειξη για κάθε δωρεά θα σταλεί μέσω ημέηλ. Για  περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω ηλεκρονικού ταχυδρομείου με το yvettenahmia.messinas@gmail.com με θέμα ‘Συναγωγή Αίγινας’.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Υβέτ Ναχμία-Μεσσίνα

Comments

  1. Στηρίζω με δύναμη την αποκατάσταση του ψηφιδωτού δαπέδου της Συναγωγής στην Αίγινα.

    1. Κύριε Παπαδαντωνάκη ευχαριστώ για την στήριξή σας!

      Για την έμπρακτη στήριξη του έργου παρακαλώ κάντε μια δωρεά εδώ. http://ecoweekconference.org/registration/register.php?pay=1
      Όλοι μαζί μπορούμε!
      Θα σας σταλεί ηλεκκτρονική απόδειξη.
      Με φιλικούς χαιρετισμούς,
      Υβέτ Ναχμία-Μεσσίνα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *