❤ Οντέντ και Κέρεν Γιανίβ: Στηρίζουμε και Εμείς το Ψηφιδωτό της Συναγωγής της Αίγινας

  

Γεια σου αγαπητή Υβέτ,

Μπράβο σε εσάς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων για τις προσπάθειές σας να σώσετε το αρχαίο μωσαϊκό της συναγωγής στην Αίγινα. Επισκεφθήκαμε το ψηφιδωτό τον Φεβρουάριο του 2011 (δείτε φωτογραφίες).

Λυπηθήκαμε που το όμορφο ψηφιδωτό εκεί δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση.

Κατά την γνώμη μας είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε οποιοδήποτε λείψανο από την πλούσια εβραϊκή ζωή που υπήρχε κάποτε στην Ελλάδα. Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους Εβραίους εκεί εξαφανίστηκαν και είναι σημαντικό να βοηθήσουμε εκείνους που ζουν ακόμα στην Ελλάδα να διατηρήσουν ό, τι έχει απομείνει από την κληρονομιά τους.

Μπορεί κανείς να δει από το μωσαϊκό ότι υπήρχε μια ζωντανή εβραϊκή κοινότητα στην Αίγινα. Από το κτίριο δεν έχει απομείνει τίποτα εκτός από τo ψηφιδωτό δάπεδο που είναι από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Εάν αφεθεί σε αυτή την κατάσταση στην ανοιχτή αυλή, δεν θα περάσει πολύς χρόνος πριν εξαφανιστεί. Κρίμα….

Είμαστε ένα ζευγάρι συνταξιούχων από την Ιερουσαλήμ. Λαμβάνουμε ελληνικά μαθήματα εδώ και πολλά χρόνια και μας αρέσει να πηγαίνουμε συχνά στην Ελλάδα και να προσπαθούμε να περάσουμε τις διακοπές μας μιλώντας τη γλώσσα που έχουμε καταφέρει να μάθουμε μέχρι τώρα …. Προσπαθούμε επίσης να επισκεφτόμαστε μέρη που έχουν εβραϊκή ιστορία στην Ελλάδα και διαβάζουμε πολλά για την πλούσια ζωή που είχαν οι Εβραίοι στο παρελθόν.

Έτσι, οι προσπάθεις σας στην Αίγινα είναι πολύ σημαντικές για μας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Στηρίξτε και εσέις αυτή την πρωτοβουλία εδώ.

Φιλικά,

Ο Οντέντ και η Κέρεν Γιανίβ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *