❤ Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία η Εκστρατεία για την Συντήρηση του Ψηφιδωτού της Αίγινας

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η εκστρατεία για τη διατήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου της αρχαίας συναγωγής της Αίγινας oλοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από σχεδόν ένα χρόνο. Στο πλαίσιο της εκστρατείας δημιουργήσαμε μαζί μία διεθνή κοινότητα ώστε να γίνει γνωστό το σημαντικό αυτό μνημείο και με σκοπό να συγκεντρώσουμε τους πόρους ώστε το ψηφιδωτό να συντηρηθεί και να προστατευθεί.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας δημοσιεύθηκαν δεκάδες άρθρα εφημερίδων, δημοσιεύσεις blog, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και επισκέψεις στο ψηφιδωτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. Στο επίκεντρο της εκστρατείας ήταν η εκδήλωση που διοργανώσαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας στις 7 Αυγούστου 2019 σε συνεργασία με την Εφορεία του Πειραιά και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην οποία εκτός των εισηγήσεων, εγκαινιάστηκε έκθεση με θέμα την ιστορία του ψηφιδωτού, της συναγωγής και της εβραϊκής κοινότητας της Αίγινας. Οι δραστηριότητες αυτές συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την παρουσία, την ιστορία και τη σημασία του ψηφιδωτού. Το ψηφιδωτό χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και είναι ένα από τα αρχαιότερα εβραϊκά μνημεία της Ρωμανιώτικης παράδοσης στην Ελλάδα.

Μαζί με τον Δρ. Ηλία Μεσσίνα, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση για το ψηφιδωτό, συντελέσαμε στο να αποτελέσει το ψηφιδωτό της συναγωγής της Αίγινας ένα σημαντικό μνημείο για το νησί της Αίγινας. Πολλοί επισκέπτες, ενημερωμένοι από την εκστρατεία μας, επισκέφτηκαν το νησί το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ειδικά για να δουν το ψηφιδωτό δάπεδο και για να μάθουν περισσότερα για την εβραϊκή ιστορία της Αίγινας. Οι επισκέπτες αυτοί, γνώρισαν και το νησί, επισκέφθηκαν την αγορά του, έφαγαν στα εστιατόρια και έμειναν στα ξενοδοχεία του νησιού. Το ψηφιδωτό, όπως και τα άλλα μνημεία της Αίγινας, συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομία.

Η συνεργασία ήταν η κατευθυντήρια αρχή της εκστρατείας μας για τη διατήρηση και προστασία του ψηφιδωτού. Πολλοί φίλοι και συγγενείς από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ανταποκρίθηκαν στην εκστρατεία και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή. Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή σας!

Θέλουμε να πούμε ένα ιδιαίτερο “ευχαριστώ” σε έναν σημαντικό δωρητή, τον κ. Σαμουήλ-Μάκη Μάτσα, με Ρωμανιώτικες και Σεφαραδίτικες ρίζες, ο οποίος δεσμεύθηκε να καλύψει γενναιόδωρα όλες τις δαπάνες για το σχεδιασμό και την κατασκευή του προστατευτικού στεγάστρου που θα ανεγερθεί πάνω από το ψηφιδωτό δάπεδο. “Μόλις συνειδητοποίησα ότι το ψηφιδωτό της συναγωγής στην Αίγινα, ένα από τα αρχαιότερα εβραϊκά μνημεία της Ελλάδας, κινδύνευε, ένιωσα την ανάγκη να υποστηρίξω το έργο”, αναφέρει ο Σαμουήλ-Μάκης Μάτσας.

Ευχαριστούμε τον κ. Σαμουήλ-Μάκη Μάτσα για τη γενναιοδωρία και την προθυμία του να προστατεύσει την αρχαία ελληνική εβραϊκή κληρονομιά για το παρόν αλλά και για τις μελλοντικές γενιές!

Με τη συμβολή του Σαμουήλ-Μάκη Μάτσα, εξασφαλίστηκε η διατήρηση και προστασία του ψηφιδωτού της αρχαίας συναγωγής της Αίγινας. Η συμβολή του Σαμουήλ-Μάκη Μάτσα στην ανέγερση του προστατευτικού στεγάστρου θα συμπληρώσει τις εργασίες συντήρησης που θα πραγματοποίησουν οι ειδικοί συντηρητές της Εφορείας Πειραιά και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προστατεύοντας το ψηφιδωτό από περαιτέρω επιδείνωση και διατηρώντας το για το μέλλον.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Αίγινας, τον πρώην και νυν Δήμαρχο, Δημήτρη Μουρτζή και Γιάννη Ζορμπά αντίστοιχα, για την υποστήριξη και φιλοξενία τους, καθώς και την Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη, Διευθύντρια της Εφορείας Πειραιά και Νήσων και τις συνεργάτισές της Κατερίνα Παναγοπούλου και Σοφία Μιχαλοπούλου, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας, για την επιτυχημένη συνεργασία μας μέχρι σήμερα.

Ολοκληρώνοντας με επιτυχία αυτήν την εκστρατεία, παραμένουμε συντονισμένοι  με τις εργασίες συντήρησης και προστασίας του ψηφιδωτού της Αίγινας και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την κοινότητά μας για την πρόοδο των εργασιών.

Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωσή του έργου και στην προστασία αυτού του πολύτιμου μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σας ευχαριστούμε όλους που συμμετείχατε στη μοναδική αυτή κοινότητα!

Υβέτ Ναχμία-Μεσσίνα και  Δρ. Ηλίας Μεσίνας

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *